Gå til innhold

Hva er en uvane?

19/05/2010

I utgangspunktet tenkte vi at en uvane er noe som de fleste av oss har, noe som er irriterende både for seg selv og andre, noe er ganske unødvendig og noe man ofte gjør automatisk uten å tenke seg om. Likevel lurer vi på hvordan uvane defineres, hva som er forskjellen mellom uvaner og tvangstanker, og hva som ikke kan regnes som noen av delene. Derfor søkte vi på nettet, snakket med Språkrådet og med en psykolog.

Ifølge Wikipedia er en vane eller en uvane en automatisk oppførselsrutine som gjentas regelmessig uten at en tenker over det. Vedkommende er kanskje ikke oppmerksom på eller bevisst oppførselen. Når vedkommende blir gjort oppmerksom på oppførselen kan de ofte greie å kontrollere uvanen.

Ifølge Språkrådets rådgiver Øystein Baardsgaard er en uvane en dårlig vane, en uskikk.
– Det er en subjektiv handling som er dårlig. I utgangspunktet finnes det ingen grenser for hva en uvane er, siden dette er veldig individuelt.
Han mener at det varierer fra person til person, men at det som gjenkjenner en uvane er at den på en eller annen måte er negativ.

Ifølge psykolog Rolf Lindgren er en uvane gjentatte atferdsmønstre som ikke hjelper i situasjonene hvor de utføres.
– Det er et vedvarende atferdsmønster som ikke er passende for situasjonen.Lindgren mener det er to grunner til at vi får uvaner: Den åpenbare og den hensiktsmessige.

– Den åpenbare grunnen innebærer et tillært atferdsmønster som ikke egner seg lenger fordi verden er blitt annerledes. En venner seg til en måte å gjøre noe på. Den hensiktsmessige grunnen innebærer at læringen har vært ubevisst. Det finnes måter å gjøre ting på, som på en eller annen måte har blitt forsterket uten at det var meningen. For eksempel kan man venne seg til å skrike til barna for at de skal holde munn. Barna har også lært at de må være stille når de blir kjeftet på.

Det finnes altså ulike måter å tolke ”uvane” på. Men hvor går grensen mellom uvaner og tvangstanker/tvangshandlinger?

Ifølge Wikipedia er tvangstanker forestillinger som pasienten opplever er produsert i seg selv. Disse impulsene eller ideene forårsaker angst. Tvangshandlinger er responsen på tvangstankene. De er handlinger som følger gitte regler med det formål å redusere ubehag og angst eller forhindre bestemte fryktede hendelser som pasienten ser for seg.

En uvane kan for eksempel være å bite negler, å drikke for mye brus, å alltid komme for sent, å spise mye usunt eller å se for mye på TV.
– Et eksempel på en typisk stygg uvane er at en begynner å tenke på noe som fratar oppmerksomheten når en for eksempel å kjøre bil, sier psykolog Rolf Lindgren.

En tvangstanke/tvangshandling kan for eksempel være å sjekke at vinduer og dører virkelig er låst, sjekke det flere ganger, og gjerne låse opp igjen døren mange ganger for å forsikres om at den helt sikkert er låst.


Hvordan forklarer du en uvane?

Den første uvanen presenteres i morgen og handler om å utsette trening. Noen som kjenner seg igjen i det?

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: